Dondurularak kurutulmuş meyvelerin daha fazla şeker içerdiğine dair endişeler vardır. İlk bakışta doğru gibi görünse de, gerçekte doğru değildir. Meyveler Dondurarak Kurutma işleminden geçerken, içlerindeki nemin yaklaşık% 98'i uzaklaştırılır. Bu işlemin bir sonucu olarak, meyve daha konsantre bir yapıya bürünür. Tüm meyvedeki şeker miktarı ile dondurularak kurutulmuş meyvenin şeker miktarı aynı kalsa da, Dondurarak Kurutma işleminden bu yana orantılı bir fark vardır. meyve suyundan büyük ölçüde arındırılmıştır. Örneğin; Kuru kayısıların şeker oranı %9,5 iken, dondurularak kurutulmuş kayısıların şeker oranı %54'tür. Bu fark, dondurularak kurutulmuş meyvelerin daha konsantre bir yapıya sahip olması ile ilgilidir. Yani 100 gr doğal meyveden alınacak besin miktarı ve 10 gr dondurularak kurutulmuş meyveden alınacak besin miktarı meyveler neredeyse aynıdır. Çünkü Dondurarak Kurutma işlemi ile meyve ağırlığının onda dokuzunu kaybeder.
Dondurularak kurutulmuş meyveler mevsimsel olarak yetiştirilen meyveler arasından seçilir ve en olgun olanları Dondurarak Kuru tesislerinde gecikmeden seçilir ve kurutulur. Bu nedenle, meyve en taze ve en lezzetli haliyle kurutulur. Kurutma işlemi için hiçbir katkı maddesi, koruyucu madde veya sentetik proses kullanılmaz. Bu nedenle Dondurarak Kurutma işleminde meyvenin besin değerinde ve yapısında herhangi bir değişiklik olmaz.
Diyet uzmanları, diyet yaparken beslenmeye ek olarak dondurularak kurutulmuş meyvelerin tüketimini de önermektedir. Dondurularak kurutulmuş meyvelerin yeterince sağlıklı olduğu kanısındalar.
İngiltere'de yapılan bir çalışmada, dondurarak kurutmanın meyvelerin antioksidan kapasitesi ve fenolik özellikleri açısından çok az veya hiç kayıp yaşamadığı ortaya çıkmıştır.
Dondurularak kurutulmuş meyveler kendi başlarına bir diyet atıştırmalığı olabilir veya farklı formlarda diyet ürünleri ile birlikte tüketilebilirler. Örneğin, granola sindirim sistemini düzenlerken, süt ve yoğurt ile birlikte önemli bir protein kaynağıdır. Granola'yı daha lezzetli ve besleyici hale getirmek için, içine dondurularak kurutulmuş meyveler eklemek yeterlidir. Ayrıca dondurularak kurutulmuş meyveler, içerdikleri yağ ve doğal şeker ile granola üzerine yağ ve şeker eklenmesini önler.
Dondurularak kurutulmuş meyveler uzun bir depolama süresine sahiptir ve taşınması kolaydır, bu da diyet beslenme pazarında yüksek talep görmesine neden olur. Dünyada sağlıklı, uygun maliyetli ve sürdürülebilir gıda maddelerine yönelik eğilim, birçok sektörde dondurularak kurutulmuş meyvelere olan talebi artırmaktadır.