Unlu mamullerde sadece lezzet artışı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda dokusal çeşitlilik, beslenme ve görsel çekicilik sağlayan dondurularak kurutulmuş meyveler güçlü bir seçenek olmaktadır. Çilek, orman meyveleri, kayısı, portakal, muz gibi dondurularak kurutulmuş meyveler, güzel parlak renkleri ve güçlü aromaları olduğundan unlu mamuller için idealdir. Çalışmalar, meyvelerin dondurarak kurutma işlemi yoluyla önemli besinleri ve sağlığı geliştirici özellikleri koruduğunu ortaya koymuştur. Bu da dondurularak kurutulmuş meyveleri unlu mamuller için değerli bir katkı maddesi haline getirmektedir. Dondurularak kurutulmuş meyveler kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık karışımlarda, unlu mamullerde, şekerlemelerde, dondurmalarda ve hamur işlerinde kullanılan temel gıda bileşenleri olarak kullanılmaktadır. Dondurularak kurutulmuş meyveler fırın uygulamalarında işlenmiş şekerlere göre daha sağlıklı ve daha lezzetli bir alternatif oluşturur ve doğal şekerlerini de korur.
Dondurularak kurutulmuş malzemelerdeki daha konsantre tatlar aynı zamanda fırıncıların taze meyve ile aynı tadı elde etmek için sadece küçük bir miktar kullanması gerektiği anlamına gelir ve bu da gıda israfını azaltır. Çalışmalar, meyve ve sebzelerin dondurarak kurutma işlemi yoluyla önemli besinleri ve sağlığı geliştirici özellikleri koruduğunu göstermiştir" diyor. "Bu, dondurularak kurutulmuş meyve ve sebzeleri sizin için daha iyi olan unlu mamuller için değerli bir katkı haline getiriyor.
Dondurularak kurutulmuş meyveler ayrıca, tatlı fırın uygulamalarında işlenmiş şekerlere göre daha sağlıklı ve daha lezzetli bir alternatif olarak hareket edebilen doğal şekerlerini de korur. Dondurularak kurutulmuş meyveler, tatlı dekorasyonunda da yaygın olarak kullanılır ve bitmiş ürünlere renk ve tat verir. Ayrıca pastacılık sektöründe, dondurularak kurutulmuş meyvelerin doğal meyve kullanımından üstün tarafları da vardır. Kurabiye, kek gibi ürünlerde doğal meyve kullanıldığında ürünü sulandırıp tarifi bozabilir. Dondurularak kurutulmuş meyvelerin içerisindeki su oranı %98 e kadar uzaklaştırıldığından pişirme işlemlerinde tarifi bozmaz. Dondurularak kurutulmuş meyveler toz halinde hamurlara ve kremalara karıştırılabilir.
Son yıllardaki anketler, tüketicilerin etiket bilgilerine daha çok dikkat ettiğini ve bazı tüketicilerin ise üretim aşamalarının araştırmasını yaptıktan sonra gıda tercihi yaptığını ortaya koymuştur. Dünya üzerinde sağlıklı gıdaya yöneliş pastacılık sektöründe de kendini göstermektedir. Birçok yerde yapay tatlandırıcılar ve renklendiriciler yerine dondurularak kurutulmuş meyvelerin kullanımı teşvik edilmektedir. Bu doğrultuda dondurularak kurutulmuş meyveler ile hazırlanmış pasta ve hamur işlerinin daha yaratıcı ve işlevsel olacağı vurgulanmaktadır.
Bir diğer üzerinde durulan konu ise dondurularak kurutulmuş meyvelerin kullanım kolaylığı sağlaması ve bozulmadan uzun yıllar kalabilmesidir. Bu da gıdanın korunması ve israfın önlenmesi adına dondurularak kurutulmuş meyveyi pastacılık sektörü için önemli alternatif bir ürün haline getirmektedir. Ek olarak çıtır yapısı ve doğallığı tüketicinin genel beklentilerini karşıladığı için dondurularak kurutulmuş meyvenin sektör içindeki yaygınlığı her geçen gün daha da artmaktadır.