x
Besinleri kurutma yöntemleri nelerdir?
26.02.2024

Besinleri kurutma yöntemleri nelerdir?

Kurutma Nedir ve Nerelerde Kullanılır?
Meyve ve sebzelerdeki su içeriği onların uzun raf ömrüne sahip olmalarını engellemektedir. Tipik olarak bu oran %80 – %95 arasındadır. Doğru teknolojilerle doğru kurutma, su içeriğini %10 - %20 oranında azaltmayı hedefler. Bu sayede meyve veya sebzelerin raf ömrü daha uzun olabilir.

Gıda kurutma yöntemlerini uygularken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Meyve veya sebzelerin rengi, tadı ve kokusu kaybolmamalıdır. Ayrıca tekrar pişirildiğinde daha önce sahip oldukları su miktarını tutabilmeleri gerekir. Bu konulara dikkat edilerek yapılan kurutma başarılı olacaktır. Peki meyve ve sebzeler nasıl kurutulur?

Her Amaç için Uygun Kurutma Yöntemleri
Yiyecek kurutma yöntemleri özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmalıdır. Burada amaç gıdanın besin değerini, rengini, tadını ve aromasını mümkün olduğu kadar koruyacak şekilde kurutmak, aynı zamanda raf ömrünü de doğal olarak uzatmaktır. Bu amaca özellikle uygun olan iki yöntem öne çıkıyor: sülfürizasyonla kurutma ve liyofilizatör kullanılarak dondurarak kurutma. Bu iki seçeneğe daha yakından bakalım.

Güneşte Kurutma
En geleneksel gıda kurutma yöntemlerinden biri güneşte kurutmadır. Bu yöntem hala evde meyve ve sebzeleri kurutmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Meyve veya sebzeler yıkanır, dilimlenir ve ardından bir bez veya kağıt üzerine güneşte serilir. Özellikle ağustos ayında popüler olan bu kurutma yöntemi ülkemizin hemen her bölgesinde uygulanmaktadır.

Fırında Kurutma
Bu kurutma işlemi esas olarak yeşil yapraklı sebzeler için kullanılır. Nane, kekik, sarı kantaron, ıhlamur, adaçayı, okaliptüs gibi şifalı bitkiler bu şekilde kurutulabilir. Yıkanmış ve süzülmüş otlar büyük fırınlarda ani ısı patlamasıyla kurutulur. Daha sonra toz haline getirilir ve uygun şekilde paketlenir.

Sülfürizasyon Yöntemi
Sülfürizasyon işleminde kükürt dioksit (SO2) çok önemli bir rol oynar. Kurutulacak meyve ve sebzelere kükürt dioksit uygulanır. Kükürt dioksitin en önemli özelliklerinden biri, kurutma işlemini güneşte kurutmaya göre çok daha hızlı hızlandırarak renk ve tat kaybını en aza indirmesidir. Ayrıca böcek larvalarının ve bakterilerin varlığını da ortadan kaldırır.

Kükürtleme iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Yöntemlerden biri, kurutulacak meyve ve sebzelerle temas eden SO2 gazını açığa çıkarmak için toz kükürtün özel odalarda yakılmasını içerir. İkinci yöntem ise sodyum bisülfitin belirli bir formüle göre meyve ve sebzelere püskürtülmesidir.

Liyofilizatör
Gıdaların besin değerini, rengini ve rengini koruyarak kurutmak için en çok tercih edilen yöntemdir.

Evde Gıda Dondurarak Kurutma İçin Ne Kullanmalısınız?

Biber, patlıcan, domates, kayısı gibi ürünlerin kışa uygun şekilde güneşte kurutulması pek çok evde atalardan kalma geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Ancak bu geleneksel yöntemler gıdaların besin değerini etkili bir şekilde korumamakta ve böcek larvalarına ve bakterilere karşı koruma sağlamamaktadır. Bunun sonucunda güneşte kurutulan meyve ve sebzelerin raf ömrü yeterince uzun olmuyor.

Evde kullanıma uygun gıda kurutma yöntemlerinden biri de bu konuda büyük kolaylık sunan dondurarak kurutma teknolojisidir. Tüm işlemleri tamamlamanıza olanak sağlayan cihaz ile satın aldığınız ürünleri mevsiminde kolay ve güvenli bir şekilde kurutabilirsiniz. Peki dondurarak kurutma teknolojisi nedir ve nasıl çalışır?

Dondurarak Kurutma Teknolojisi
Gıda kurutma yöntemlerini ele aldık ve en verimli yöntemin dondurarak kurutma olduğunu da anlattık. Dondurarak kurutma teknolojisini evde kendi yemeğinizi kurutmak için bir yöntem olarak kullanabilir misiniz? Evet, dondurarak kurutma teknolojisiyle bunu yapabilirsiniz!

Düşük sıcaklık ve basıncın etkisiyle gıdalar dondurulduktan sonra içindeki su hiçbir zaman sıvıya dönüşmeden gaz halinde dışarı çekilir. Süblimasyon adı verilen bu yöntem, gıdaların bozulmasının temel nedeni olan suyun gıdadan hızla uzaklaştırılmasını sağlayarak renk, koku ve tat kaybının önüne geçer. Dondurarak kurutma, güneşte kurutma veya kükürtlü kurutma yöntemlerinden farklı olarak sadece sebze ve meyveler için değil diğer gıdalar için de kullanılabilmektedir.

Hızlı ve kolay kurulumu ile dondurarak kurutma cihazlarına web sitemizden göz atabilir ve sipariş verebilirsiniz. Meyve, sebze, et, balık, bebek maması, dondurma gibi pek çok gıdayı içindeki suyu çıkararak kurutabilir ve tazeliğini koruyarak yıllarca saklayabilirsiniz.

Blog Son Eklenenler
Besinleri kurutma yöntemleri nelerdir?
Ev mutfaklarında veya profesyonel mutfaklarda gıdaların dondurularak, konservelenerek veya kurutularak muhafaza edilmesi yaygın bir tüketim yöntemidir.   Gıda kurutma yöntemleri, sebze ve meyvelerin her zaman kolayca ulaşılabilir olmasını ve ortaya çıkan ürünlerin verimli bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Kurutulmuş meyve ve sebzeleri tüketmek için çeşitli gıda kurutma yöntemleri denenmektedir.   Geleneksel güneşte kurutma yöntemleri yerine, renk, tat ve dokularını çok daha iyi koruyarak kurutmak için geliştirilen yeni teknolojilerden yararlanabilirsiniz. Mevsimi dışında tüketilecek gıdaların kurutulması ve saklanması binlerce yıldır kullanılan bir gıda muhafaza yöntemidir.   Doğru gıda kurutma yöntemleri uygulandığında et, sebze ve meyveler sağlıklı bir şekilde kurutulabilir ve saklanabilir.   Böylece doğadan büyük emeklerle elde edilen ürünler daha verimli tüketiliyor.   Bu hem sürdürülebilir üretim açısından hem de mevsim dışında gıdaya kolay erişim açısından değerli bir uygulamadır. Ancak günümüz teknolojisi, en geleneksel gıda kurutma yöntemi olan güneşte kurutmaya göre çok daha etkili çözümler sunmaktadır.   Çünkü gıda kurutma yöntemleri arasında en geleneksel yöntem olan güneşte kurutma, uzun süre bekleyen meyve ve sebzelerin besin değerlerinin büyük bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Sporcu Dostu Dondurularak Kurutulmuş Meyveler
Sporcular, enerjilerini korumak için spor yapmayan insanlardan daha yüksek kalori alımına ihtiyaç duyarlar. Vücut dinlenirken, ana enerji kaynağı olarak yağ kullanılır. Bir sporcu yüksek yoğunluklu antrenman yapmaya başladığında vücut, kaslar ve beyin için ana enerji kaynağı olarak karbonhidratlara yönelmeye başlar. Meyveler, sindirime ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olan vitaminler ve mineraller, antioksidanlar, lif ve sağlıklı karbonhidratlarla doludur. Yoğun antrenman yapan sporcular için meyve tüketimi önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Sporcular diyetlerinde meyveye yer vermediklerinde erken yorgunluk yaşayabilir, antrenmandan sonra rejenerasyon süresi uzayabilir.
Pastacılık Sektöründe Freeze Dried Meyveler
Birçok meyvenin her mevsim temin edilememesi, mevsimi dışında temin edilen meyvelerin de istenilen lezzette olmaması, Freeze Dried meyvelerin pastacılık sektöründe önemli bir yer edinmesini sağlamıştır. Ayrıca günümüzde tüketici tercihleri daha karmaşık hale gelmektedir. 
Diyet Gıda Ürünlerinde Dondurularak Kurutulmuş Meyveler
Meyveler antioksidanlar veya fitokimyasallar içerir.  Bu biyolojik olarak aktif maddeler sizi bazı hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir.   Bilimsel araştırmalar,  düzenli meyve  ve sebze tüketiminin felç, kanser, yüksek tansiyon, bağırsak, mide  , boğaz ve kalp hastalıkları  riskini   azalttığını  göstermektedir. .   Meyve   doğru miktarlarda tüketildiğinde,  meyvedeki fruktoz kan şekerini dengeler.  Bu nedenle,  diyet yapanlar için hem doğal  bir şeker  kaynağıdır  hem  de içindeki lifler sayesinde tok  kalmanıza yardımcı olur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.