x
Diyet Gıda Ürünlerinde Dondurularak Kurutulmuş Meyveler
28.01.2024

Diyet Gıda Ürünlerinde Dondurularak Kurutulmuş Meyveler

Dondurularak kurutulmuş meyvelerin daha fazla şeker içerdiğine dair endişeler vardır.    İlk bakışta doğru  gibi görünse de, gerçekte doğru değildir.     Meyveler  Dondurarak Kurutma işleminden geçerken, içlerindeki nemin yaklaşık% 98'i    uzaklaştırılır. Bu işlemin bir sonucu  olarak,  meyve daha konsantre bir  yapıya bürünür.    Tüm     meyvedeki şeker miktarı   ile  dondurularak kurutulmuş  meyvenin şeker miktarı aynı kalsa da,  Dondurarak Kurutma işleminden bu yana orantılı bir  fark vardır.   meyve suyundan büyük ölçüde arındırılmıştır.  Örneğin;  Kuru kayısıların şeker oranı  %9,5 iken,  dondurularak kurutulmuş kayısıların  şeker oranı   %54'tür.   Bu fark,    dondurularak kurutulmuş meyvelerin daha konsantre bir yapıya sahip  olması ile  ilgilidir.    Yani  100 gr  doğal meyveden alınacak besin  miktarı  ve      10 gr  dondurularak   kurutulmuş  meyveden alınacak besin miktarı   meyveler  neredeyse aynıdır.  Çünkü Dondurarak Kurutma işlemi  ile  meyve ağırlığının onda dokuzunu   kaybeder.

  Dondurularak kurutulmuş meyveler  mevsimsel olarak  yetiştirilen meyveler arasından  seçilir ve  en olgun olanları Dondurarak Kuru tesislerinde gecikmeden  seçilir ve kurutulur.   Bu nedenle,  meyve  en  taze ve en lezzetli haliyle kurutulur. Kurutma   işlemi  için hiçbir katkı maddesi, koruyucu madde veya  sentetik proses   kullanılmaz.      Bu nedenle Dondurarak Kurutma   işleminde  meyvenin  besin  değerinde ve yapısında herhangi  bir değişiklik olmaz.

Diyet uzmanları,  diyet yaparken  beslenmeye ek olarak  dondurularak kurutulmuş  meyvelerin  tüketimini de önermektedir.  Dondurularak kurutulmuş  meyvelerin yeterince sağlıklı  olduğu  kanısındalar.

İngiltere'de yapılan   bir çalışmada,  dondurarak kurutmanın meyvelerin antioksidan kapasitesi ve fenolik özellikleri açısından  çok az veya hiç  kayıp  yaşamadığı ortaya çıkmıştır.

Dondurularak kurutulmuş meyveler   kendi başlarına bir  diyet  atıştırmalığı olabilir veya farklı formlarda  diyet ürünleri ile birlikte tüketilebilirler.   Örneğin,  granola   sindirim sistemini düzenlerken,  süt ve yoğurt ile birlikte önemli bir  protein kaynağıdır.  Granola'yı daha lezzetli ve besleyici hale getirmek için, içine  dondurularak kurutulmuş meyveler eklemek yeterlidir.  Ayrıca dondurularak kurutulmuş meyveler,    içerdikleri  yağ ve  doğal şeker ile granola  üzerine yağ ve şeker   eklenmesini önler. 

Dondurularak kurutulmuş meyveler uzun bir  depolama süresine sahiptir ve  taşınması   kolaydır,  bu  da  diyet beslenme pazarında yüksek talep görmesine neden olur.      Dünyada sağlıklı, uygun maliyetli ve sürdürülebilir gıda maddelerine yönelik eğilim, birçok sektörde dondurularak kurutulmuş meyvelere  olan talebi artırmaktadır.

Blog Son Eklenenler
Besinleri kurutma yöntemleri nelerdir?
Ev mutfaklarında veya profesyonel mutfaklarda gıdaların dondurularak, konservelenerek veya kurutularak muhafaza edilmesi yaygın bir tüketim yöntemidir.   Gıda kurutma yöntemleri, sebze ve meyvelerin her zaman kolayca ulaşılabilir olmasını ve ortaya çıkan ürünlerin verimli bir şekilde kullanılmasını mümkün kılar. Kurutulmuş meyve ve sebzeleri tüketmek için çeşitli gıda kurutma yöntemleri denenmektedir.   Geleneksel güneşte kurutma yöntemleri yerine, renk, tat ve dokularını çok daha iyi koruyarak kurutmak için geliştirilen yeni teknolojilerden yararlanabilirsiniz. Mevsimi dışında tüketilecek gıdaların kurutulması ve saklanması binlerce yıldır kullanılan bir gıda muhafaza yöntemidir.   Doğru gıda kurutma yöntemleri uygulandığında et, sebze ve meyveler sağlıklı bir şekilde kurutulabilir ve saklanabilir.   Böylece doğadan büyük emeklerle elde edilen ürünler daha verimli tüketiliyor.   Bu hem sürdürülebilir üretim açısından hem de mevsim dışında gıdaya kolay erişim açısından değerli bir uygulamadır. Ancak günümüz teknolojisi, en geleneksel gıda kurutma yöntemi olan güneşte kurutmaya göre çok daha etkili çözümler sunmaktadır.   Çünkü gıda kurutma yöntemleri arasında en geleneksel yöntem olan güneşte kurutma, uzun süre bekleyen meyve ve sebzelerin besin değerlerinin büyük bir kısmını kaybetmesine neden olabilir.
Sporcu Dostu Dondurularak Kurutulmuş Meyveler
Sporcular, enerjilerini korumak için spor yapmayan insanlardan daha yüksek kalori alımına ihtiyaç duyarlar. Vücut dinlenirken, ana enerji kaynağı olarak yağ kullanılır. Bir sporcu yüksek yoğunluklu antrenman yapmaya başladığında vücut, kaslar ve beyin için ana enerji kaynağı olarak karbonhidratlara yönelmeye başlar. Meyveler, sindirime ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olan vitaminler ve mineraller, antioksidanlar, lif ve sağlıklı karbonhidratlarla doludur. Yoğun antrenman yapan sporcular için meyve tüketimi önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Sporcular diyetlerinde meyveye yer vermediklerinde erken yorgunluk yaşayabilir, antrenmandan sonra rejenerasyon süresi uzayabilir.
Pastacılık Sektöründe Freeze Dried Meyveler
Birçok meyvenin her mevsim temin edilememesi, mevsimi dışında temin edilen meyvelerin de istenilen lezzette olmaması, Freeze Dried meyvelerin pastacılık sektöründe önemli bir yer edinmesini sağlamıştır. Ayrıca günümüzde tüketici tercihleri daha karmaşık hale gelmektedir. 
Diyet Gıda Ürünlerinde Dondurularak Kurutulmuş Meyveler
Meyveler antioksidanlar veya fitokimyasallar içerir.  Bu biyolojik olarak aktif maddeler sizi bazı hastalıklardan korumaya yardımcı olabilir.   Bilimsel araştırmalar,  düzenli meyve  ve sebze tüketiminin felç, kanser, yüksek tansiyon, bağırsak, mide  , boğaz ve kalp hastalıkları  riskini   azalttığını  göstermektedir. .   Meyve   doğru miktarlarda tüketildiğinde,  meyvedeki fruktoz kan şekerini dengeler.  Bu nedenle,  diyet yapanlar için hem doğal  bir şeker  kaynağıdır  hem  de içindeki lifler sayesinde tok  kalmanıza yardımcı olur.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.